Ekspresowe placuszki robię metodą 6:3:2. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Te placuszki to nie tylko świetna propozycja na deser, ale również na śniadanie. Robi się je bardzo szybko z kilku prostych, tanich i łatwo dostępnych produktów. Warto od razu przygotować nieco większą porcję smakołyków. Gwarantuję, że nic się nie zmarnuje, nawet jeśli rodzina nie zje wszystkiego od razu. Przysmaki, które zostaną na talerzach można zabrać ze sobą do pracy albo spakować dzieciom na drugie śniadanie. Placuszki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek czy sklepowych drożdżówek.
Jak zrobić placuszki metodą 6:3:2?
Nazwa metody nawiązuje do ilości poszczególnych składników wykorzystanych w przepisie. Chodzi o mąkę, mleko i jajka. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie produkty, a powstałą masę usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Przepis: Ekspresowe placuszki
To świetna propozycja na śniadanie, lunch lub deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masyRozbij jajka. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem. Do powstałej masy dodaj pianę z białek. Lekko wymieszaj całość do połączenia składników.
- Smażenie placuszkówNakładaj masę łyżką na rozgrzaną patelnię. Smaż placuszki na rumiany kolor z obu stron.
Z czym podawać ekspresowe placuszki?
Placuszki świetnie smakują zarówno w wersji deserowej, jak i w wersji wytrawnej. Jeśli chcesz rozpocząć dzień od czegoś słodkiego, posyp gotowe placuszki cynamonem lub cukrem pudrem. Możesz też polać je roztopioną gorzką czekoladą albo syropem klonowym. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by podać je w towarzystwie owoców – mrożonych bądź świeżych. Dobrze sprawdzą się na przykład banany, maliny, borówki, mandarynki, pomarańcze czy truskawki. Nie musisz decydować się wyłącznie na jedną opcję. Warto połączyć ze sobą kilka różnych propozycji. Dzięki temu danie na talerzu będzie kolorowe i bardziej apetyczne. Do dekoracji warto użyć też mięty.
Jeżeli preferujesz wytrawne śniadania, podaj placuszki z kleksem kwaśnej śmietany. Możesz też śmiało sięgnąć po koperek, bazylię lub inną „zieleninę”. Smakołyki będą też wspaniale komponować się z warzywami, a nawet pastą rybną. Jak widzisz opcji podania jest wiele. Nie bój się eksperymentować z różnymi dodatkami. Dzięki temu łatwiej uda ci się znaleźć zestawienie idealne, w stu procentach dopasowane do twoich upodobań.